Cart:

0 item(s) - 0,00 Ft
You have no items in your shopping cart.

ÜDVÖZÖLJÜK A KUVASZ KLUBBAN!

Megtörtént Kuvaszos esetek...

Szórakozás Kuvasz módra


Fagyos, csillagfényes nagy téli éjszakákon néha csodálatos a csönd a területen, és az idős kan ilyenkor kedvet érez a szórakozáshoz. Kialakult egy különleges szokása: Felmegy a terület legmagasabb részére és a nagyfenyves felé kezd el ugatni. A kristálytiszta levegőben hatalmas késéssel, de jól hallhatóan jön vissza a saját hangja. Bevárja a visszhangot, és amikor elül, akkor ereszt meg egy újabb rövid sorozatot. Ez nagyon tetszik neki... :) Évek óta minden télen egy-két éjszakát átugat így, a saját visszhangját megugatva. A völgyben levő falu kutyái pedig csak hallgatnak... Hát ilyen a kuvasz, ha szórakozik.... :))


Inferno


Egyszer egy 3-4 tagú kóbor falka keveredett a kerítéshez. Egy igen nagytestű, fekete kan volt a vezérük (nem biztos, hogy kisebb volt, mint a területet őrző Kuvasz kan), nagyon bátor volt, rendkívül magabiztosan viselkedett (feltartott fülek és farok, peckes tartás - látszott, hogy vitán felüli a vezérsége a falkában). A Kuvasz odarontott, látta a több kutyát, a vezérük odajött hozzá, a Kuvasz érdeklődve, szinte békésnek tűnő módon megszaglászta - és akkor... na, ez leírhatatlan. Inferno. Az akkor még zöld drótfonatos kerítés az akciót követően (ilyen elképesztő erejű támadás után a falka - élen a vezérrel - igen gyorsan eliszkolt persze...), olyan volt, mint a saláta. Szóval ezt a tarolást leginkább csak a komolyabb Kuvasz kanok tudják. Ilyenkor nem mondom, igen büszkén tekint az ember a Kuvaszára…!


Női rafinéria Kuvasz módra ... :)


Tudvalevő, hogy forró nyári délutánokon a legkedvesebb állapot egy maximalista kuvasz számára, a gazda lába alatti heverészés. No de mi a helyzet akkor, amikor a rivális kuvasz éppen olyan jól ismeri már a csíziót, mint a kis szukácska és elfoglalja a legjobb helyet? Ekkor jön elő a női fortély... A másik kuvasz ugyanis kan. És ha mint kuvaszt nem is, de mint hímnemű lényt a kis szuka könnyedén képes az orránál fogva vezetni (a nyilvánvaló emberi analógia elemzésétől most tekintsünk el). Tehát a kan láb alóli eltávolítására a szukácska a következő atombiztos megoldást eszelte ki: Nehézkesen, álmatagon feltápászkodik, ezzel feladva a 2. számú legjobb fekvőhelyet (ez már önmagában is felkelti a másik kutya figyelmét). A szukácska elbotorkál kb. 30 méternyi távolságra, miközben a kan fél szemmel folyamatosan figyeli. A lényeg most jön, ugyanis a szukácska pisilni kezd. Ezután kissé felélénkülve megindul visszafelé. A kan megszagolja a visszatérő szukát, azonnal felpattan és elrobog a tócsa sürgős elemzésére. Eközben a szukácska lenéző pillantást vet a távolodó kanra és teketória nélkül elfoglalja a No1 helyet a gazdi lába alatt. Később a No2 helyre visszatérő kanra már rá sem néz... A kuvasz szukánál rafináltabbat nehéz találni…:)


Békülés


Egy koratavaszi napon a majdnem felnőtt Kuvasz szukát a gazda megbüntette. Főleg a szukák hajlamosak a sértődésre, így ez a nagykamasz Kuvasz is úgy gondolta, hogy őt méltánytalanság érte, ezért sértődötten elvonult a terület felsőbb régióiba. A gazdi eközben tavaszi munkálatokat végzett a terület másik részén, de megvallva az igazat, kicsit hiányzott neki az őt mindenhova kísérő kuvasz kedves jelenléte (van, hogy a földbenyomott ásóra fekszik rá szemtelenül, van, hogy az ember szemét nyalintja meg gyomlálás közben…). Eltelt 2 óra, 3 óra, a Kuvasz nem jött. Dominancia ide, vezérség oda, a gazdi elindult megnézni a sértődött szukát. A kialakuló harmónia jeleként lehetett elkönyvelni, hogy épp ekkor jött lefelé a Kuvasz is… Mindketten megálltak, a gazda pedig magához szólította a megengesztelődött Kuvaszt, aki boldogan rohant a gazdi keze alá… A Kuvasz valóban rendkívüli intellektussal megáldott fajta…


Kuvasz szuka és kan kedves játékaRöviden, de kifejezően a Kuvasz szépségéről


Séta a faluban a fiatal Kuvasz kannal. Egy parasztbácsi épp kilép a kapun, meglátja a Kuvaszt és meglepetésében így kiált fel (szó szerinti idézet...):

"- AZ ANYÁD HÉTSZENTSÉGIT, DE GYÖNYÖRŰ VAGY...!" :)

 

4 hónapos Kuvasz kan az építkezésen


Gazda: - Miért nem hozzátok ki a szerszámokat a bódéból?

Kőműves: - Bent van a Kuvasz.

Gazda: - Na és? 4 hónapos kölyök.

Kőműves (kis szünet után): - Már morog…"

 

Kicsi a bors, de erős...!


 

"Emberszámban"


A több évtizede Kuvaszt tartó gazda a hatalmas kanját korholja az útkereszteződésnél:

"- Hová indulsz? Nem látod, hogy a saroknál jön még egy kocsi? Legközelebb jobban nézz körül!"


Ebédidő


A váratlanul hazatérő gazda és a szomszéd traktoros:

Gazda: - Látom, épp a kapuval szemközt állt meg ebédelni.
Szomszéd: - Ja. Falatozás közben elnézem a Kuvaszokat. Gyönyörűek! … valójában egész nap erre várok...!


Barkácsolás Kuvasz mellett...


Kuvasz fekszik a műhelyben, a gazda valamit lázasan szerkeszt, épp jön vissza. Megáll, értetlenül néz…
"- Hova tettem azt a kis fadarabot? Amikor kimentem, még négy volt itt a padon…"
Keresi, nem találja, a Kuvasz ugyanott fekszik, ahol eddig. Nem baj, a gazdi újból legyártja a negyedik fapöcköt. Közben csöng a telefon, beszéd közben "a mester" kimegy. Ahogy visszaér, megintcsak néz:
"- Hova tűnt már megint? Itt volt a padon!"
Keresi mindenhol, aztán a Kuvaszra néz. Az vissza őrá. Ártatlanul. TÚLZOTTAN ártatlanul... De a gazda már profi: 
" - Te etted meg mind a kettőt...! A négyből mindig csak egyet... Te tolvaj! Majd adok én neked!"
Emeli a kezét, de a műhelyből nem kergeti ki a gyönyörű jószágot.

Inkább csak mosolyog magában - úgy, hogy a csavaros eszű Kuvasz meg ne lássa...

 

Az az ártatlan tekintet...Az állatorvosnál

 

Az állatorvosi rendelő várójába belép a gazda a Kuvaszával. Minden figyelem azonnal a Kuvaszra irányul. A szuka az összes jelenlevőt óvatosan végigszaglássza, majd a váró kellős közepén (hol máshol...?) nagy kényelmesen lefekszik. Egy kisfiú feltűnő érdeklődéssel figyeli a hatalmas eb minden mozdulatát. Végül összeszedi a bátorságát és megkérdezi a gazdát:

- Ez milyen kutyus?

Gazda: - Kuvasz.

Kisfiú: - Szabad megsimogatni? (értetlenkedő moraj a jelenlevők között... :) )

Gazda: - Persze. (aggódó moraj a jelenlevők között... :) )

A kisfiú odamegy, szeretettel simogatja a Kuvaszt és közben megkérdezi:

- A Kuvasz mindig ilyen szelíd?

Gazda: - Nem, ő egy kemény őrzőkutya, a területén belül nagyon harcias.

A kisfiú tovább nézi és simogatja a Kuvaszt, majd feláll és búcsúzóul ezt mondja:

- Ááá, nem hiszem...