Cart:

0 item(s) - 0,00 Ft
You have no items in your shopping cart.

ÜDVÖZÖLJÜK A KUVASZ KLUBBAN!

Kullancs ellen

A kullancs egész évben problémát okozhat, de a "csúcsidőszak" tavasszal, az első melegebb, legalább 20 C fok körüli napokon indul és kb. 1-2 hónapig tart. Ilyenkor hirtelen óriási számban lepik el a párásabb-gazosabb részeket, vadösvényeket a kullancsok. A nyári száraz forróságban a veszély nagymértékben csökken, ősszel ismét erősödés tapasztalható, majd télen a kemény fagyokban szinte lenullázódik a kutyán begyűjtött kullancsok száma (de azért esetenként decemberben, januárban és februárban is találni kullancsot a kutyán).

Alapinformációk:

1. A kullancs vérszívása közben a babéziózis, a Lyme-kór és az agyhártyagyulladás kórokozói juthatnak be a szervezetbe. Gyakoriságukat tekintve nagyjából ebben a sorrendben. A kutyát gondosan figyelve a bágyadtság, a láz, étvágytalanság, sűrűbb vizelet már akár 1 nap után is legyen figyelmeztető jel! Inkább legyen vaklárma, semhogy elkéssünk az orvosi vizsgálattal! A hamar észrevett betegséget általában nagy eredményességgel lehet gyógyítani.

2. A kullancs teleszívja magát vérrel, azt nagymértékben sűríti, és leesve a gazdaállatról, csak ezután képes szaporodni.

3. A vérszívással nagy gond még nem lenne, de sajnos a kullancs befelé is juttat anyagokat, amiből a kórokozók a véráramba kerülve már nagy bajt okozhatnak.

4. 100 %-ban védő kullancs elleni szer NINCS! A csepegtető megoldások 60-70 %-os védelmet adhatnak, ráadásul az alaplogika bizonytalan: a kullancsnak a méreg beszívásához már odáig kell haladnia, ahol már befelé is juttathat anyagokat. Egyes vizsgálatok szerint a kullancs az első 48 órában még nem bocsát a vérbe semmit. Ezzel együtt is a legjobbnak tartott márkák esetében is 10 kullancsból kb. 3-4 nem pusztul el, "rendesen" teleszívja magát és leesve szaporodik. Másik gond a csepegetéssel, hogy a folyadék gyakran jelentős részben nem jut el a kutya bőréhez, a szőrről a sokezer forintos anyag a földre folyik. Ha mégis ezt a módszert használjuk, jobb a kutya hátán több helyre elosztva folyatni az anyagot, és nem engedni, hogy a kutya lefordulva a földhöz dörzsölje az idegen szagú folyadékot (ez gyakori eset). A nyakörvek nagyjából hasonló hatékonysággal bírnak. A távoltartó hatásuk sajnos nem tűnik elégségesnek. Új módszer a belülről ható védelem, a tabletta. Az eddigi visszajelzések alapján talán ez nyújtja a legjobb védelmet, kb. 3 hónapos időszakra.

5. Mi a megoldás? A legfontosabb tényező, hogy A KULLANCS CSAK TERJESZTI a kórokozókat, magyarán, lehet, hogy sok a kullancs valahol, de ha azon a területen a kullancsokban nincs kórokozó, akkor önmagában a kullancs csípése teljesen veszélytelen! Tehát a sétára használt területről mindig kérdezzük meg a helyi állatorvost, és a környékbeli kutyásokat! Babéziózis, Lyme-kór fordult-e elő az utóbbi években? Ha igen, akkor legalább a csúcsidőszakban (tavasz vége-nyár eleje) kerüljük el az adott területet!!!

A többi területen csúcsidőszakban:

/1. mindenképpen kerüljük az árnyas-párás-meleg ösvényeket, ahol magasra növő füvek, gazok vannak! Ez biztosan tele van kullanccsal!

/2. A vadak által használt ösvényeken szintén ne járjunk ilyenkor! Ez is biztosan tele van kullanccsal!

/3. Elsősorban a földutakon sétáljunk, a kettős nyomvonalú, keményre döngölt részeket részesítsük előnyben! Így akár egyetlen felszedett kullancs nélkül is "megúszhatjuk" a sétát. Az út szélétől 20 centire a magas gazban már hemzseghetnek a kullancsok!

/4. A nagyobb csomóban különálló füvekbe a kutya szívesen fúrja bele az orrát, mivel más állatok szagát érzi rajta. Ezt szintén ne engedjük, mert ezek a csomók is tele vannak kullanccsal!

/5. A kutyát a séta közben is többször nézzük át! Elsősorban a lábszárakra és a fejre érdemes folyamatosan figyelni. A szőrnövéssel ellenkező irányban simítsuk végig a kutya egész testét is és a kipergő kullancsot gyorsan szedjük le a szőrről, mert bár folyamatosan törekszik a bőr felé, mégis könnyebb ilyenkor elcsípni őket.

/6. Hazaérkezéskor még a kapu előtt nézzük át még egyszer a kutyát!

Összegezve:

- a teljes hatékonyság hiányának dacára használjunk valamilyen kullancs elleni szert!

- a sétákkal kapcsolatos tanácsokat tartsuk be! A Kuvaszunk egészségéért és a mi nyugalmunkért!