Cart:

0 item(s) - 0,00 Ft
You have no items in your shopping cart.

ÜDVÖZÖLJÜK A KUVASZ KLUBBAN!

Nagy hidegben

Az egészséges, jó erőben levő és főleg jó szőrzetű Kuvasz nagyobb gond nélkül átvészeli a nagy, -10, -15 C fok alatti hideget is.

Az elhúzódó, komoly hideg azonban a Kuvasz számára is erőpróba, így a következőkre tanácsos fokozottan figyelni:

1. Nagyon fontos, hogy a Kuvasz vastag, kétrétegű szőrzete jó minőségű legyen! Alul sűrű, tömött piheszőr, felette kb. 8-10 cm-es hosszú, visszafedő szőr!

2. Akkor jó a szőr minősége, ha hidegben a Kuvasz oldalát, hátát simítva hidegnek érezzük a szőr felszínét. Ilyenkor minimális a kutya hővesztesége.

3. A kutya füle töve és a "hónalja" viszont jó meleg kell, hogy legyen!

4. Nagyon fontos a huzatmentes kutyaház! A kutyaház anyaga fa legyen, ne tégla és ne fémlemez! Ha telepakoljuk (színültig) szalmával, a Kuvasz biztosan nem fog fázni!

5. A Kuvasz a sok mozgással jól felmelegíti magát. Ha nem tud könnyedén sokat mozogni, mert beteg, netán sérült, vagy idős, akkor éjszakára engedjük be kevésbé fűtött helyiségbe, pl. az előszobába.

6. A nem fűtött garázs, fészer szalma nélkül sokkal rosszabb, mint a kutyaház szalmával! A mozgás lehetősége nélkül a kutya hamar kihűlhet.

7. Ha komoly hidegben a kutya egész éjjel járkál, indokolatlanul ugat, nem fekszik le, nem pihen, kaparja a kutyaház, vagy a fekhelye alját, sűrűn reszket, akkor már valószínűleg nem tud mit kezdeni a szervezete a hideggel. Ilyen esetben engedjük be gyengén fűtött helyre!

8. A kutyának napi több alkalommal adjunk vizet, nagy hidegben langyosat!

9. A táplálást erősítsük (már idejekorán, novembertől), több szénhidrátot és állati zsiradékot tartalmazzon az étel. Este, éjszaka lehetőleg közvetlenül a lefekvés előtt adjuk a nagyobb adag élelmet, lehetőleg melegen (pl. tápot, házi kosztot kevés meleg vízben), de ne forrón. A meleg táplálék már önmagában is még egy órán keresztül meleget ad a kutyának.

10. Ha nagy hidegben beeresztjük a Kuvaszt a házba, csak kevésbé fűtött, 10-15 C fokos helyiségben hagyjuk pihenni. Addig sohase tartsuk bent a kutyát, hogy lihegéssel kezdje leadni a felesleges hőt! Ezzel már felborítanánk a kutya hőháztartását. Fontos következmény az is, hogy a túl korán, túl sokáig benntartott Kuvasz bundája sem erősödik meg eléggé!

11. A fiatal, 1-2 éves egyedek szervezete még "pazarlóan" működik, nekik annyira erős a belső fűtésük, hogy észre sem veszik a nagy hidegeket. Később, 3-4 éves korukra már ők is alig győzik majd kivárni, hogy a gazda bepakolja a szalmát a kutyaházba.

Ne feledjük: a Kuvasz nem néhány percre, hanem a nap 24 órájában van kint a szabadban, ahol akár hidegebb is lehet mint egy fagyasztószekrényben! Kibírja, mert több ezer éven keresztül is ezt tette, de feleslegesen ne szenvedtessük Hűséges Társunkat!