Cart:

0 item(s) - 0,00 Ft
You have no items in your shopping cart.

ÜDVÖZÖLJÜK A KUVASZ KLUBBAN!

A Kuvasz külleme

A küllemi leírással kapcsolatban egy ideális Kuvaszt képzelünk el, és ezt vetjük össze az előttünk álló Kuvasz küllemi jegyeivel. Elméleti elvárásokról van itt szó tehát, amelyek minden pontját soha senki nem látta még egyetlen Kuvaszon sem tökéletesen megvalósulni. Mégis, olyan elvárások ezek, amelyeket mindig szem előtt kell tartanunk, a tenyésztés során folyamatosan törekedve az "ideál" legteljesebb megközelítéséhez!

Ezeket az elvárásokat a 20. század elején rögzítették, először Anghi, később Raisits, 1935-ben. Erre épül az egyik nemzetközi kutyás szervezet (fci) fajtaleírása (sztenderd). A honlapunkon bemutatott Kuvaszok képei magyarázatul szolgálnak a leíráshoz, többnyire minden részletet meg lehet figyelni rajtuk, sőt az egybevetésekből a kisebb hibák is kiderülnek. A legjobb persze az élő tapasztalat, a rendezvényeken látható igazi Kuvaszos küllem és a mozgás megfigyelése! Az alábbiakban a fajtaleírás küllemet illető részét teljes egészében közöljük:


Pompázatos látvány: fiatal Kuvasz kan, ereje teljében.

 

"Általános megjelenés:

erős, hullámos szőrű, nagytestű fajta. Tetszetős külseje nemességet és erőt sugároz. Testtájai arányosak, nem megnyúltak, de nem is zömökek. Csontozata erős, de nem durva. Izomzata szikár, izületei szárazak. Oldalról a törzs és a végtagok a négyzethez közel eső téglalapot formálnak. Jól izmolt; szilárd szervezetű, élénk vérmérsékletű, könnyed mozgású. Külleme fáradhatatlan munkabírásról tanúskodik.

Fontos méretarányok:

A marmagasság százalékában:


Törzshosszúság: 104%


Mellkasmélység: 48%


Dongásság: 27%


Övméret: 120%


Fejhossz: 45%


Az orr hossza a fej hosszának 42%-a


A fül hossza a fej hosszának 50%-a

TESTFELÉPÍTÉS

1. Fej:

A Kuvasz feje jellegzetes ék alakú, a testtel harmonizáló, tetszetős és nemes. Kifejezett erő sugárzik róla. Megnyúlt, de sohasem hegyesedő. Rokon fajtáitól leginkább a feje különbözteti meg. Jellemzően szikár - száraz. A kanoké valamivel vaskosabb.


Koponya:

Agykoponya: A fejtető széles, homloka enyhén domborodó. A homlok közepén kifejezett hosszanti árok húzódik.


Stop: A stopvonal enyhe lejtésű, tágan ívelt.


Arckoponya: Az arcorri rész széles, hosszú, és igen erőteljesen izmolt.


Orrtükör: Az orrhát egyenes, az orr egyenletesen keskenyedik, de sohasem hegyesedik el. Orrtükre tompa metszésű, fekete.


Ajkak: Feketék, feszesek, a szájzugban csipkézett szélűek.


Állkapocs/Fogak: Fogazata erőteljes, szabályos és teljes, ollósan záródó.


Szem: Ferde vágású, mandula alakú, sötétbarna. A szemhéjszél fekete, feszesen simul a szemhez.


Fül: A fejtető egyenes folytatásából vízszintesen ered, tőben megtört, felső harmada a fejtől kissé eláll, majd teljesen hozzásimul. Tompa V-alakot formáz. Figyelő helyzetben füle meglebben, de sohasem áll fel, és nem csavarodik.

2. Nyak:

Tarkója rövid. Nyaka a vízszintessel 25-30 fokos szöget zár be. Erőteljes izomzatú, inkább rövid, mint középhosszú, nincs rajta lebernyeg. Kanokon a szőrnyakörv és a mellsörény kifejezett.

3. Törzs:

A törzs, és a végtagok oldalról nézve a négyzettől csak kis mértékben eltérő, fekvő téglalapot alkotnak.


Mar: Hosszú, és határozottan a hát síkja fölé emelkedik.


Hát: Középhosszú, egyenes, széles, jól izmolt és feszes.


Ágyék: Rövid, feszes folytatása a hátnak.


Far: Enyhén csapott, gazdagon izmolt, széles, rajta a szőrzet dús, ami a túlnőttség látszatát keltheti.


Szügy: Síkja közepén előredomborodó a szegycsont gazdag izomzata miatt. Közepesen széles.


Mellkas: Mély, hosszú, és enyhén dongás.


Alsó keresztmetszeti vonal és has: A has alsó vonala a mellkas alsó vonalának folytatása. Hátrafelé kissé felhúzott.

4. Farok:

Alacsonyan tűzött, az enyhén csapott far egyenes folytatása, határozottan lefelé irányul. A vége enyhén felfelé hajlik, de nem kunkorodik, kiegyenesítve a csánkig ér. Izgalmi - figyelő állapotban legfeljebb az ágyék szintjéig emelheti.

5. Végtagok
:

Elülső rész:


Lapocka: Hosszú, dőlt, feszesen fűződik a mellkashoz, mozgékony.


Váll: A vállbúbok a szügy síkjába esnek, feszesek, jól izmoltak. Hosszú, dőlt, feszesen fűződik a mellkashoz, mozgékony.


Felkar: Középhosszú, jól izmolt, eleje és vége a törzs hosszanti síkjától egyenlő távolságra van. A felkar a lapockával 90 fokos szöget zár be.


Könyök: Száraz, szorosan a mellkashoz záródik. Az alá nem húzódik, de el sem tőle. A felkar az alkarral 120-130 fokos szöget alkot.


Alkar: Arányosan hosszú, egyenes, tömör, szikár izomzatú, mely a lábtő felé erős inakban folytatódik.


Elülső lábtőizület: Jól fejlett, feszes, száraz, inai acélosak.


Elülső lábközép: Arányosan rövid, szikár, az alkar és a lábközép által bezárt szög 165-170 fok.


Elülső mancsok: A mancsok kerekek, vagy kissé oválisak, feszesek. Az ujjak rövidek, lefelé íveltek, magasak (középen nem érintik a talajt), rugalmasak, szorosan zártak. A talppárna és az ujjpárnák rugalmasak, feketék. A karmok kemények, erősek, feketék, vagy palaszürkék.


Elülső végtagok állása: Elölről nézve szabályos, ha a vállszöglet közepétől a talajra húzott merőleges vonalak egybeesnek a végtagok tengelyével és a mancsot a 3. és 4. ujj között felezik. Oldalról szabályos, ha a könyökizület közepétől a talajra húzott merőleges a végtagok középvonalában halad a lábtőig.


Hátulsó rész:


Comb: Hosszú, széles, tömeges izomzattal feszesen fűződik a medencéhez. A medence és a combcsont 90 fokos szöget alkot.

Térd: Terjedelmes, izmolt. A térdizületben a combcsont és a lábszárcsont 110-120 fokos szögben találkozik.


Lábszár: Hosszú, tömeges izomzata feszes inakban folytatódik a csánkig.

Hátulsó lábtő: Hosszú, széles, terjedelmes, száraz, inas. A csánkízület hajlása 130-140 fokos.


Hátulsó lábközép: Rövid, vékony, szikár. Oldalról, és hátulról nézve is merőleges.


Hátulsó mancsok: A mancsok oválisak, az ujjak rövidek, szorosan zártak, feszesek. A talppárna és az ujjpárna rugalmas, fekete. A karmok feketék, vagy palaszürkék.

Végtagok állása: Oldalról szabályos, ha a térdizület a csípőszöglet alatt, a mancs a csípőizület alatt helyezkedik el. Az ülőgumóról a sík talajra bocsátott merőleges érinti a sarok-gumót. Hátulról szabályos, ha az ülőgumó közepéről a talajra bocsátott merőleges a végtagok tengelyével halad, a végtagok párhuzamos lefutásúak és a talajon közepes távolságra helyezkednek el egymástól.

6. Mozgás:

Lépése hosszú, lassú. Ügetése gyakran oldalazó, vágtája térölelő, lendületes, kitartó. A könyök a testhez simul, oldalirányú kitérés nélkül. A mozgás könnyed, ruganyos.

7. Bőr:

Sok pigmentet tartalmaz, palaszürke, feszes. Az orrtükör, a szemhéjszél és az ajak fekete. A talppárna fekete, vagy palaszürke. Kívánatos a szájpadlás sötét színezete, de eltűrhető mély pigmentű tarkázottság.

8. Szőrzet: Szőrzete közepesen durva, hullámos, kissé merev és nem nemezesedik. A durva felszőrök aljában finomabb pehelyszőrök vannak. A fejet, a füleket, az elülső végtagok elülső, és oldalsó felületét, a hátulsó végtagok comb alatti tájait és a mancsokat rövid, 1-2 cm hosszúságú, egyenes lefutású, sűrű szőr fedi. ugyancsak rövid, és sima lefutású az elülső szabad végtag elülső és oldalsó felületének, valamint a hátulsó végtag comb alatti tájainak szőrzete. A szabad végtagok hátulsó élén 5-8 cm hosszúságú szőrzászló van a csánkig. A nyakon szőrnyakörv van, amely a szügyre lehúzódva mellsörényt alkot, ez különösen a kanokon kifejezett. A törzs, a comb és a felkar szőrzete gazdagon hullámos, közepes hosszúságú (4-12 cm), sűrűn szőrtarajokat, forgókat alkot. A farok egész hosszában dús, hullámos szőrrel fedett, alsó felületének szőrzete a leghosszabb (10-15 cm).


Szín: Fehér, elefántcsont-fehér megengedett.

9. Méret:


Marmagasság:


Kanok: 71-76 cm,


szukák: 66-70 cm


Súly:

Kanok: 48-62 kg,


szukák: 37-50 kg

10. Hibák: Az előbb említett pontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, amely értékelésének pontos arányban kell állnia az eltérés fokával.

11. Kizáró hibák:

- Felálló fül


- Előreharapás, illetve 2 mm-t meghaladó hátraharapás


- Kifelé, vagy befelé forduló szemhéjszélek


- Orrtükri, ajakszéli vagy szemhéjszéli pigmenthiány


- Fogak hiánya


- Kifejezetten erős stopvonal


- Gubancosodásra hajlamos, gyűrűs vagy egyenes, szálkás szőrzet


- Hosszú szőrrel fedett végtagok


- Nyugalmi állapotban is ágyéksíkja fölé emelt, és hátrakunkorodó farok


- Fentiektől eltérő szőrszín

Megjegyzés: A kanoknak két, teljes egészében a herezacskóban elhelyezkedő, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkezniük."