Cart:

0 item(s) - 0,00 Ft
You have no items in your shopping cart.

ÜDVÖZÖLJÜK A KUVASZ KLUBBAN!

2-6. hónap

Kulcsszavak: ENGEDÉKENYSÉG és TŰRÉS

Alapinformációk:

A kutyafajták a farkastól származnak. A farkas őstől induló leszármazási fán a kuvasz fajta különleges helyet foglal el, hiszen egy nagyon korai leágazás szülötte (talán ennek köszönhetjük, hogy a kuvasszal beköltözik hozzánk a természet vadsága és nyugalma is). A farkastól való származás nagyon erős ösztönös rögzülésekkel jár együtt (minden kutyafajtánál). Egy ilyen rögzülés a falkaszemlélet. Tehát a hozzánk került kiskuvasz is úgy tudja, hogy egy falkában él. Egy másik rögzülés a kölyökszag tisztelete. A kis kuvaszkölyöknek jellegzetes illata van (mi is érezhetjük: enyhe "pörköltkávé" illat), ami kb. 5-7 hónapos kora körül múlik el. A kölyök a falkában eddig az időpontig igen erős védettséget élvez.

A kiskölyök elhozatala:

A kiskuvasz számára az elhozatal az alom meleg, otthonos illatú, izgő-mozgó tömbjéből való kiragadással egyenlő, ami sokként éri a kölyköt. Van, hogy az autóban félelmükben ürítenek, van, hogy roppant védenivalóan a fejüket bedugják valami sötét helyre, táskába, könyökhajlatba, az ülések közé, csak azért, hogy a rengeteg új, kellemetlen ingertől meneküljenek. Ezek teljesen természetes, egészséges reakciók, mint ahogy az is, ha a kölyök pillanatok alatt feltalálja magát és ügyesen hízeleg az embernek.

Az első 2-3 nap:

Ha hazaértünk a picúrral, egyetlen dolgunk van: legalább 2 napig folyamatosan vele lenni. Nem baj, ha egy családtag levált bennünket, a lényeg, hogy a pici ne legyen egyedül. A kis kölyök bezárása, elkülönítése szigorúan tilos! Fontos a sok fizikai kontaktus, az ölbe vétel, a nyugtató beszéd és a simogatás. Ha a kiskuvasz ki akar mászni az ölünkből, felfedező útra indul, az nagyon jó jel, hagyjuk, figyeljük és segítsük ebben. Adjunk neki rágnivalót (pl. vékony faág), kis labdát, játékot. Lehetőleg az előszobában, esetleg szobában tartsuk az első két napban (készüljünk rá, hogy még nem szobatiszta, tehát nappal 1-2 óránként menjünk ki vele a szabadba), és bizony az az ideális, ha vele alszunk. A kis kölyök sokat alszik, de éjszaka többször is felébred, és ezek azok a pillanatok, amikor keresi a melegséget, az alomtársait, a vigasztalást. Segíthet az alomba néhány napra behelyezett rongydarab elhozatala is, de a lényeg, hogy mindig legyen, aki magához vonja és megnyugtatja. Készítsünk ki számára friss ivóvizet, és napi két alkalommal adjunk neki élelmet. Ha tehetjük, a legjobb, ha az első 1-2 évben valóban minőségi (High Premium) táppal etetjük (Large Breed, Puppy), ez felnőttkorára jelenthet 1-2 centit magasságban és néhány kilót izomzatban. Vegyszereket, veszélyes anyagokat, elektromos kábeleket ne hagyjunk a kölyök elérhető közelségében! A kiskuvaszt már az első két napban is minél többet tartsuk kint az udvaron. Mutassuk meg a házát, dobjunk be tárgyakat, érjük el, hogy bemenjen. A 3. naptól egyre többször magára hagyhatjuk, fél szemmel azért figyelve rá.


Tündéri kis süvölvény: fél éves koráig nagy szabadságot kap.

A 3. naptól:

Az udvart tegyük biztonságossá egy kölyök számára! Ami leeshet, azt a kuvaszkölyök lepiszkálja, ami kifolyik, abba belelefetyel, ami rágható, azt megrágja, ami ehető, azt megeszi, ami kiásható, azt kiássa. Fontos az alsó 60 cm-en megerősített kerítés. Az elterjedt fonatos drótkerítés nem akadály egy kíváncsi kuvaszkölyöknek. Mindenre gondoljunk! A legtöbb veszély az első évben leselkedik a kutyakölyökre! Ezt az első évet kell "túlélni". A kutyakölyök a fogzása miatt egy állandó enyhe fájdalmat, bizsergést érez a fogtöveinél, így jószerivel folyamatosan rágna valamit. Ez az időszak az elrágott papucsok, csizmák, focilabdák, és kettérágott facsemeték időszaka. Megfelelő rágnivalóval és a védendő tárgyak elkerítésével csökkenthetjük a kellemetlenségeket.

Nevelési feladat:

A 2-6 hónapos kiskuvasszal sokat kell játszani, de a legfontosabb a lehető legtöbb fizikai kontaktus, a sok szeretet átadása. A kuvasz a felnőttkori magabiztosság legnagyobb részét az alomban, az anyjától kapja, ez az érzelmi melegség folytatódik a fél éves korig terjedő időszakban a gazditól és a családtól kapott szeretet befogadásával. Ráadásul ehhez az "ősbizalomhoz" társul egészen mélyen rögzülve a gazdi minden fizikai jellemzője is: látványa (mozgása), hangja és főleg a szaga. Tehát a stabil, kiszámítható idegzet kialakulásának alapfeltétele a minimális követelményállítás és a szeretetteljes viszonyulás a kiskuvasz felé. Ne felejtsük, hogy nem ez a fegyelmezés és engedelmességre szorítás időszaka! A kiskuvasztól nem várható el a rendezett séta, sem a parancsszavak ismerete. Az első fél évben ne foglalkozzunk ilyen jellegű feladatokkal!

A kuvaszkát 3-4 hónaposan már elkezdhetjük hozzászoktatni az autózáshoz. Mivel bizonyos oltásokat csak 4 hónaposan kaphat meg, így az utcai sétával még legyünk óvatosak, ellenben az ismerősök biztonságos kertjébe, lakásába nyugodtan vigyük magunkkal a kis kölyköt. Fontos, hogy lassan megismerje a környezet zajait, az idegen tárgyakat, autókat és a legfontosabb, hogy lásson idegen embereket is, játsszon velük, tapasztalja meg, hogy nincs félnivalója tőlük. Épp így kell eljárni az ismerősök jól szocializált kutyáival kapcsolatban is. Ezek a kuvaszunk szocializációjának kezdő lépései.

Büntetés:

A kis kölyök napról-napra erősebb, élénkebb és szemtelenebb lesz. Gyakran játszik "támadósdit", ami pozitív jelenség. Ebben a játékában támogassuk, legyünk "áldozatok", de azért álljunk ellent. Van, amikor a tűhegyes fogaival fájdalmat okoz nekünk, ilyenkor jelezni kell felé, hogy fájdalmas dolgot csinál (határozott hangon rászólunk: "Nem!"). Megoldás továbbá a játék befejezése, a kölyök otthagyása. Ha nem hagyja abba pl. a kezünk harapását, akkor felboríthatjuk a kölyköt (ahogyan a farkasok is teszik), vagy megadó pózba, tehát a hátára fordíthatjuk és addig tartsuk így, amíg el nem fordítja a tekintetét, be nem húzza a farkát és abba nem hagyja a kapálózást. A 6 hónapnál fiatalabb kuvasszal soha ne üvöltözzünk! Soha ne üssük meg! Kisebb, játékos, nem haragos, kétujjas pofont kaphat a játék hevében, amivel kordában tartjuk a kis pimaszt. Az időszak kulcsszavai az engedékenység és a tűrés. Ezt komolyan kell venni! Gondoljunk a harcban kegyetlen farkas falkavezérre, aki a legnagyobb türelemmel nézi el az őt játékból támadó kölykök zaklatásait. Ha nagyon zavarja a dolog, legfeljebb odébbmegy (a kemény kuvasz kanok is hasonlóan viselkednek, amikor a kis kölyök hazahozatala utáni játékok közben mosolyogtatóan kapkodják a mellső lábaikat a kis kölyök tűhegyes fogai elől - de hozzá nem nyúlnának a picihez). A kiskuvasz "dolgait" tehát legnagyobbrészt el kell tűrnünk, az élénkségét, szemtelenségét üdvözölnünk kell. Nincs szörnyűbb látvány egy néhány hónapos kuvasz kölyöknél, aki a sarokba bújva reszket a gazdája ostoba, idő előtti fegyelmezési kísérleteitől. Ne essünk ebbe a hibába, minimális korlátozás mellett engedjük szabadon, boldognak lenni a kis kuvaszkölyköt - hiszen ez a záloga a felnőttkori magabiztos, bátor és kiszámítható viselkedésnek!

Az 5-7 hónapok körüli időszakban a kölyök szervezetében és viselkedésében korszakváltást jelző változások állnak elő. A kölyökszag lassan elmúlik, a kutya egyre erőszakosabb, hevesebb lesz, így a kuvasz és gazdája számára egy merőben új időszak köszönt be. A Kuvasznevelés lényegi időszaka következik, amelyről a következő menüpontban kaphatunk tájékoztatást.


szerző: Vajó Zoltán (2012.)