Cart:

0 item(s) - 0,00 Ft
You have no items in your shopping cart.

ÜDVÖZÖLJÜK A KUVASZ KLUBBAN!

Adjunk-e csontot a kutyának?

Sokan úgy gondolják, hogy a csont veszélyforrás a kutyára nézve. Valójában a csont fontos anyagokat tartalmaz a kutya szervezete számára, a fogak ápolásában is segít, és az emésztésre is jótékony hatással van.

Tehát bátran adhatunk csontot a kutyának, az alábbi szabályok figyelembevételével:

1. Amit kerülni kell, az a hosszú szilánkokra törő csont. Elsősorban a szárnyasok végtagcsontjai tartoznak ebbe a körbe. A kutya nyelőcsövébe, bélfalába fúródó hosszabb szilánk komoly sérüléseket okozhat.

2. Főleg még fiatalabb korban a habzsolva evő kutya hajlamos egészben lenyelni a csontot. Amíg tehát azt látjuk, hogy a kutya nem rágja meg alaposan a csontot, addig vagy ne adjunk neki, vagy csak nagyobb méretű csonttal próbálkozzunk. Eleinte nézzük végig, amíg a kutya elrágja a csontot!

3. A legmegfelelőbb, legideálisabb csontfajta a sertés- vagy marhalapocka, és a szegycsont. Ennek oka, hogy a laposabb, nagyobb kiterjedésű csontok rágása, lassú felőrlése hatékonyan tisztítja a fogazatot (az ínyt is), a szilánkosodás és az egészben lenyelés veszélye is csökken. Adhatók még a sertés és marha csöves csontjai (lábszár- és combcsont), valamint a baromfi farhát és a nyakcsontok is.

- Gondolhatnánk, hogy a csontrágás árthat a fogzománcnak. Azonban a fogzománc az átlagos mennyiségű csont rágásától nem kopik el, ellenkezőleg, a fogak és az íny egészségesebbek lesznek tőle!

- Mivel a csontos állományt a kutya mintegy felőrli, így ez segíthet a gyomorcsavarodás elkerülésében is (az egyenletes fajsúlyú őrlemény miatt kevésbé alakulhat ki az "ingamozgás").

- Fontos érv a nagy, laposabb csontok mellett, hogy a kutya sokáig és örömmel foglalatoskodhat vele.

- A csontevés következtében a kutya rágóizomzatának erősödése is nagyon pozitív, a kutya fejformáját is előnyösen befolyásoló jelenség.

- A velős csontban található velő kitűnő fehérjeforrás.

- A csontos táplálás mellett a bűzmirigyek könnyebben ürülnek.

4. A túl sok csont adása a csontból képződő őrlemény összeállásának (székrekedés) veszélye miatt nem ajánlott! Hetente 2-3 alkalommal adott, nagyjából egy-két tenyérnyi méretű csont épp elegendő a kutyának.

5. Léteznek betegségek, amiket a nyers csont elfogyasztása okoz. Ezek kórokozói a húsevőkre jellemző emésztés ellenére is veszélyt jelentenek a kutyákra! Ezért a csontot mindig főtt, vagy sütött (hőkezelt) formában adjuk a kutyának!

6. 3 hónapos kor alatti kutyáknak ne adjunk csontot, idős, kb. 12 év feletti kutyáknál pedig csak körültekintő óvatossággal!

Jó étvágyat a Kuvasznak! :)


A Kuvasz erőteljes, csonttörő fogazatának nehéz ellenállni...