Cart:

0 item(s) - 0,00 Ft
You have no items in your shopping cart.

ÜDVÖZÖLJÜK A KUVASZ KLUBBAN!

Nagy melegben

Kuvaszok a hőségben.

A Kuvasz nagyon szilárd szervezetű, egészséges fajta, a természet szélsőségeit a többi fajtáknál általában sokkal jobban tűri. A durva igénybevételt tehát nagyobb valószínűséggel "bírja ki", éli túl, mint más fajták, de ennek a Kuvasz esetében is ára van! Az időjárás szélsőségeihez való alkalmazkodás az ő szervezetét is elhasználja, ami a "végelszámolásnál" akár hónapokban kifejezhetően is nagyon fog hiányozni... Ezt elkerülendő figyeljünk rá fokozottan a nagy hőségek idején is!

Az extrém meleg különösen megterheli a kutyák szervezetét, sokkal rosszabbul tűrik, mint az emberek, ráadásul a hőguta végzetes következményekkel járhat!!! A kutyák testhőmérséklete normál esetben valamivel 38 C fok felett van, ha ez csak 2-3 C fokot is emelkedik, az a belső szervek leállását és az agy károsodását okozhatja (ez utóbbi túlélés esetén is maradandó lehet). Tehát ezen a téren semmilyen kockázatot nem szabad vállalnunk!


Árnyék és friss, hideg víz: hatalmas Kuvasz kan a Kuvasz Központ árnyas fái alatt


Tennivalók a hőség időszakára:

1. Minden napszakban legyen minél nagyobb teljes árnyék a kutya számára! Teljes árnyékot ad a sűrű falomb, a ház árnyéka, de pl. a textil napernyő kevés.

2. A kutya napjában többször is kapjon friss, hideg vizet! Fontos, hogy a vizestál is árnyékban legyen (ha elmegyünk otthonról olyan helyre tegyük, ahol később sem éri a nap)!

3. 25-26 C FOK FELETT NE SZERVEZZÜNK PROGRAMOT A KUVASZNAK, ÉS ÁLTALÁBAN HAGYJUK BÉKÉN! Ne ilyenkor menjünk vele teljesítménytúrára, a sétát is inkább késő este, vagy hajnalban érdemes megejteni. Sajnos az egy-egy ugatással, kerítéshez rohanással járó izommunka is úgy felmelegítheti a Kuvaszt a bunda alatt, hogy órák alatt tudja csak visszahűteni magát. A profi, idősebb Kuvasz nagy melegben meg se akar mozdulni (és milyen igaza van!), de mivel az őrzés az életük, így külön séta, mozgatás nélkül is nagyon fel tudnak hevülni!

4. Hőségben ne autóztassuk a kutyát! Az autóban már nagyon kis részeken belül is jelentős hőmérsékletkülönbségek alakulnak ki. Lehet, hogy elöl ülve a lábunk már fázik a klímától, de közben a csomagtérajtónál fekvő kutyához túl kevés jut el a hidegből, nem beszélve az ablakokon át rá tűző napról... A szűk, levegőtlen autóban való bezártság már kevésbé meleg, de erősen tűző napos időben is szenvedés a kutya számára!

5. A kutya izzadni nem tud, így a testhőmérséklet csökkentése kétféle úton történhet. Egyrészt a tüdején, nyelvén keresztül vízpárologtatással, másrészt a talaj hidegének átvételével, kis részben a talppárnák közötti résekben, a legnagyobb részben a hasán keresztül hűtve a belső szerveket. Melegben ezért ásnak nedves-hűvös gödröket és ezért hasalnak szívesen a hideg kövön.

6. Ameddig ne jussunk el...! Nagy baj esetén, a hőguta állapotában a tünetek a következők: a kutya tehetetlenül oldalt dőlve fekszik, a pupilla tág, szédülés, hányás, eszméletvesztés, remegés fordulhat elő. Ilyen állapotban azonnal állatorvoshoz kell vinni, közben a hasát hideg vízzel, jéggel hűtve!

7. A nagy melegben a kutya normál "hőállapotáról" a lihegése tanúskodik. A meleget még jól tűrő kutya a hűvös, árnyékos felületen elnyúlva fekszik és jórészt csukott szájjal veszi a levegőt, csak szuszog, időnként nyitott szájjal, a nyelvét kilógatva liheg. Ilyenkor néha felül, megfújatja a széllel a hasát, és lassan visszakényelmesedik a helyére. Akkor kezdődik a gond, amikor nagyon nagy melegben - a páratartalomtól is függően 32-34 C fok felett - a kutya mozgás nélkül is tartósan hiperventillál (gyors, sűrű, kapkodó légvétel). Ilyenkor a szervezete már nem tud mit kezdeni a meleggel. Ekkor kell levezetni pl. valami hűs pincelejáratba, vagy beengedni a házba. A házban persze a kőre, járólapra kell fektetni, a szőnyeg, fapadló kevésbé nyeli el a test melegét. Az idős, vagy beteg kutyát, valamint a kis kölyköket soha ne hagyjuk kint a nagy melegben, a délelőtti órák után vezessük őket hűvös helyre - éjjel majd szabad lesz a mozgás!

8. Forróságban a kutyák helye körül (főleg a könnyen átmelegedő betonon) időnként érdemes locsolást végezni. A Kuvasz nem szeret vizes helyre feküdni, tehát ne közvetlenül a kutya helyét áztassuk el!

9. A kutyáknak kánikulában persze sokkal kevesebb táplálékra van szükségük (végre egy kis spórolás...), hiszen alig mozognak, így a sok élelem csak kiürül, vagy zsírként rakódik le. Főleg a fiatalabbak képesek ilyenkor is sokat enni (ha hagyjuk), aztán egész nap bágyadtan nézelődnek, láthatólag nem érzik jól magukat, nem tudnak nyugodtan pihenni. Általános elv, hogy nyárra jó lecsökkenteni a kutya súlyát (a bőrét a bordáknál ujjal összecsippentve lehet érezni a zsírréteg vastagságát), október körül pedig el lehet kezdeni a kutya mérsékelt "felhízlalását", hiszen az a kis zsírréteg sokat jelent majd a nagy mínuszokban.

A nagy hőség az erős, felnőtt Kuvaszok számára sem tréfadolog, nehezebben viselik, mint a nagy hideget! A kutya beszélni nem tud, a forróságban (is) nekünk kell rájuk fokozottabban figyelni!