Cart:

0 item(s) - 0,00 Ft
You have no items in your shopping cart.

ÜDVÖZÖLJÜK A KUVASZ KLUBBAN!

A felnőtt Kuvasz

Kulcsszavak: HARMÓNIA, NYUGALOM, EMLÉKEZTETŐK

A jól nevelt felnőtt kuvasz csodálatos társa az embernek.

Alapinformációk: A feltehetőleg több évezredes szelekció folyamatosan ugyanarra irányult: a gazda családjának, értékeinek védelme, feléjük alárendelődéssel, az idegenek felé agresszióval. A Kuvaszt nem egy-egy személy speciális tenyésztői ötletei, hanem egy nemzet tagjainak sok-sok generációja formálta olyanná, amilyennek ma magunk előtt látjuk. A nomád család tűzhelye körül védelmet adó ősi kuvasz előd feladata lényegileg változatlanul, a mai napig fennmaradt. Éppen az "egyenesági" és folyamatában évezredek óta változatlan elvárások miatt hiszem, hogy a családi házak őrzésére és ezzel egyenrangon a családi életben való aktív részvételre a kuvasz a legalkalmasabb kutyafajta.

A Kuvasz által biztosított nyugalom összetevői:

1. Folyamatos "keményedés" az őrzésben:

A kamaszkorában jól fogott, jól nevelt felnőtt Kuvasz mindazt tudja, ami az előző oldalon nevelési feladatként olvasható. A Kuvasz valóban sok célra használható fajta (vadászat, szimatmunka, agility stb.), de a tűzkarikákon való átugrásnál sokkal fontosabb "ősképessége", hogy kb. 2 éves korától teljes megbízhatósággal őriz. Kölyökkorban természetesen még nem várható el a valódi, kemény őrzés, 1,5-2 éves kor körül azonban már valóban semmi sem tartja vissza a kuvaszt, ha a gazdi, vagy a terület védelméről van szó. Ez a tulajdonsága évről-évre erősödik. Ennek 3 oka van:

- Egyrészt egyre pontosabban ismeri meg a környezete minden egyes ingerét, a legapróbb dolgokat is, és ezért az ettől való legkisebb eltérést is hamar észreveszi (idegen mozgás, szag, hang stb.), így egyre éberebb, de stabilabb, kiegyensúlyozottabb is.

- Másrészt a terület (az oda tartozó emberek, vagyontárgyak, jószág stb.) őrzésében saját maga által megtapasztalt hatékonysága (ez általában 100 %-os), szintén egyre magabiztosabbá, keményebbé teszi. Az 1-3 évesen esetenként még bizonytalankodó csendesebb szuka is évről-évre erősebb lesz az őrzésben, 3-4 évesen, sok sikerélménnyel a háta mögött pedig már nagy örömmel és keménységgel védi a területét. A kuvasz számára az őrzőmunka az egyik legnagyobb örömforrás.

- A harmadik ok a Kuvasz izomzatban, erőnlétben és ragadozó ösztönében való folyamatos fejlődése. A 2-3 éves Kuvasz nagyot komolyodik és "komorodik". Az izomzat és a csontozat teljes kifejlődése (pl. kanoknál a korábbi kicsit szukás, vékonyabb arcorri rész burkoltabbá válása) miatt már első találkozásra is egészen más benyomást kelt, mint 1 évvel korábban. Félelmet, tiszteletet vált ki. A kijelentés, amely szerint a kuvasz az "élete árán is megvédi a gazdáját" szó szerint véve nem igaz. Ugyanis ha a gazdi és/vagy a terület védelméről van szó, a Kuvasz számára a saját életének nincs értéke, nincs ára. Csak egy dolgot lát: azt, akiért él: az embert. Saját tapasztalat, hogy éles őrzési helyzetben a Kuvaszt semmi más nem érdekli, kizárólag a harc, a nem kívánatos helyzet bármi áron való megszüntetése. Ilyenkor minden más ingerre "süket és vak", ezért pl. a kerítés mellett sohasem szabad sérülésveszélyes tárgyakat hagyni!


Felnőtt Kuvasz, őrzőmunka közben


2. Az őrzés szakértője:

A már 3-4 éves kuvasz az őrzés, az idegenek kezelésének kérdésében jóval többet tud, sokkal nagyobb szakértő, mint mi magunk. Az idegenek kezelésére az évezredek alatt külön "technikái" alakultak ki. A két legfontosabb:

/1. A kuvasz valójában konfliktuskerülő fajta. Általában a kerítés mellett, olyan helyen telepedik le, ahonnan a lehető legnagyobb területet látja be. Időnként farkát feltartva végigvonul a kerítés frontján (a környezet színeitől jelentősen elütő nagy fehér jószágot nehéz nem észrevenni), a közeledő idegennek már messziről jelzi, hogy rosszfelé jár. Főleg szabad területeken ez hatalmas terhet vesz le a vállunkról, hiszen a nem bejelentett érdeklődőkkel egyetlen szót sem kell váltanunk, nincs ok és lehetőség a magyarázkodásra, felmérni sem tudják az értékeket, a terület közelébe sem jutnak el. Ha pedig valaki azt gondolná, hogy egy autóban biztonságban van, nagyot téved. A kuvasz könnyen átharapja az autógumit (megtörtént eset), sőt egy ízben a területét védő szukám a fém karosszériát is megharapta (mély horpadás lett a következmény). A kan pedig ennél kicsivel többet tud...

/2. A gyakori rendszerességgel minket látogató személyeket (akik feltehetőleg rokonok, vagy jóbarátok) távolságtartóan ugyan, de elfogadja a kerítésen belül is. A meghatározott ideig, néhány hétig-hónapig pl. munkavégzés miatt hozzánk látogatókat elnézi (szigorúan csak a gazda jelenlétében), sőt több hét után valamelyest meg is szokja, esetleg még a neki adott felvágottat, kolbászdarabkát is elfogadja az idegentől, de már a legapróbb konfliktushelyzetben is (pl. leeső tárgy) hamar kitűnik a valós viszonyulás: a csendesnek tűnő kuvasz azonnal támad, éppúgy, mint amikor ugyanezeket az idegeneket néhány hét kihagyás után újra fogadjuk. Később már nem hajlandó felismerni, elfogadni őket, a felvágott és a kolbász hamar feledésbe merül. Valójában ezzel is nagy nyugalmat biztosít számunkra, hiszen amikor nem vagyunk otthon az általunk korábban beengedett, így az értékeinkről tudomással bíró emberek visszajöhetnének (abban bízva, hogy a kutya már ismeri őket) - akár rossz szándékkal is. Ez egy kuvasz mellett kizárt.

3. Amit el kell fogadnunk a felnőtt Kuvasztól:

A felnőtt Kuvasz nevelésből fakadó tudását egyetlen dolog írhatja felül, az, amiért évezredek óta társa az embernek: a gazda és családja védelme. Bármilyen rendezetten sétál is velünk a kuvaszunk, ha valaki netán vitába keveredne velünk az utcán, ne csodálkozzon a kuvaszmorgáson (inkább örüljön, ha ennyivel megússza), mint ahogy a kerítésen "poénból" bemászó ismerős is számíthat rá, hogy reggel a kuvasz alatt fekve, reszketve fogjuk megtalálni. Nem várható el továbbá egy jó kuvasztól, hogy az összes vendég bejövetelét, szabad mozgását minden további nélkül eltűrje - őrző kutyát tartunk, nem nézelődő kutyát. A legbiztosabb megoldás, ha vendégváráskor a kuvaszt elkülönítjük egy olyan kertrészbe, kennelbe, ahova már kölyökkorábban körültekintő, jutalmazásos módszerrel beszoktattuk. Szintén nem várható el, hogy a kuvasz - "jólneveltségre" hivatkozva - a kutyák agresszióját eltűrje. A nagy testi erejű és akaratos felnőtt kuvasz szukák pillanatok alatt letiporják a dominancia jeleit mutató többi szukát, a kanok hasonlóképpen. Kiállításon, kutyás közösségben ezért mindig figyeljük a kutyánkat, ha két kutya tekintete összeakadna, fordítsuk el a kutya fejét a másiktól.

Az emlékeztetők:

A Kuvasz nem felejt, több értelemben sem, de főleg az időben belénevelt viszonyulásai rögzülnek benne egy egész életre. Ezzel együtt is időnként szükségessé válhatnak olyan mozzanatok, utalások, amikkel egy-egy a kamaszkorból jól ismert helyzetben, jellemző pillanatban keményebb rászólással emlékeztetjük a kutyát a helyes viselkedésre. Pl. a kerti asztalon levő étel felé a jól nevelt kuvasz mégcsak nem is szagol. 4-5 évesen azonban erősebb lehet a szag vonzása, mint a régi berögződés, és a kutya közeledve "rászaglászik" az ételre. Ekkor ne bízzunk a régi beidegződésben (bár valószínűleg soha nem nyúlna az ételhez), hanem erősen szóljunk rá a kutyára: "Nem!" és küldjük el az asztaltól. A kutyában így felbukkan és meg is erősödik a régi tiltó emléknyom. Ilyen apró és ritkán adott emlékeztetőkkel a kamaszkorban megszabott keretek között lehet tartani a kutyát egész életére.