Cart:

0 item(s) - 0,00 Ft
You have no items in your shopping cart.

ÜDVÖZÖLJÜK A KUVASZ KLUBBAN!

Archív fotók

A Kuvasz az elmúlt századokban is éppolyan gyönyörű volt, mint ma. A gyönyörű Kuvaszok ezért sok festményen szerepelnek, és amióta a Kárpát-medence területén elterjedt a fényképezés, bizony a szépséges Kuvaszokat is szívesen örökíttették meg elődeink. Ezen régi rajzokból és fényképekből szemezgetünk az alábbiakban.


1. Komjáti Béla költő Kuvasz szukájával 

A Kuvaszt bámulatos intelligenciája miatt a mélyebb érzésű emberek mindig is szinte emberszámba vették. Ezen a vélhetően több, mint száz éves felvételen Komjáti Béla költő látható. Szeretett (sőt, kissé talán el is kényeztetett...) Kuvasz szukája az asztalon fekszik (... :) ), és a gazdára tett mellső lábával kér tőle egy kis figyelmet... A gesztus éppen ugyanaz, mint a mai Kuvaszoké: "- ITT VAGYOK, MOST VELEM TÖRŐDJ!" ...


Csodálatos pillanat - évszázadnyi távolságból...
2. Kuvasz rajz 1841-ből

Az egyik legrégibb, mégis rendkívül csúnya rajz, egy vélhetően gyönyörű Kuvaszról... Az alkati ábrázolás rendben lenne, a fejforma, különösen pedig a fej szőrzetének ábrázolása nagyon rosszra sikeredett, amit tovább ront a fül gombszerű rajzolata.

 

Az egyik legrégibb rajz egy Kuvaszról

 

 

 

3. Kuvasz rajz 1895-ből 

Három pihenő Kuvaszt ábrázol ez a vélhetően német utazó által készített gondos rajz 1895-ből. Az alkat ábrázolása kitűnően sikerült, a szőrzet a mostaninál egyenesebbnek tűnik, a fejforma kissé elüt a maitól, a fülek nagyon magasan tűzöttek és elállóak.

 

Kuvaszok a szalmán: ahogyan kb. 120 éve látták

 

 

 

4. Kuvasz rajz 1905-ből  

A korábbiakénál jelentősen jobb minőségű, anatómiailag is helytálló rajzon egy "korrekt" küllemű Kuvasz szukát láthatunk. A szuka feje viszonylagosan nagy, ami egy régi jó tendencia volt a Kuvasz tenyésztésben. A képen szereplő szuka vélhetően alacsonyabb termetű, de nagyon jó arányokkal rendelkező egyed. A legszebb, hogy a Kuvasz nevét is tudjuk, Tiszának hívták és a rajzot egy, az Alföldön készült fényképről másolták.


Tisza, a gyönyörű Kuvasz szuka 

5. Kuvasz fénykép 1905-ből  

Az alábbi fénykép szintén 1905-ben készült, mégmellé egy budapesti kiállításon. Ezt a Kuvaszt szintén Tiszának hívták, és a kiállításon a küllemi bírálat után oklevéllel díjazták. Tisza szőrzete mai szemmel nézve kifejezetten rossz, hosszú szálas, egyenes szőrzet, ráadásul vízszintesen simul hátrafelé. A fejforma sem a mai ideál típus, hiszen inkább az ék alakú fej jellemzi a mai Kuvaszokat. Ez a Kuvasz is alacsonynak tűnik. A fülek a mai Kuvaszos szem számára teljesen rosszul, félig kurtítottak, ezzel szintén fajtaidegen külsőt kölcsönözve ennek a Kuvasznak. Tisza egyenesen lógó, majdnem behúzott farka - és a tekintete - arról tanúskodik, hogy már "nagyon elege volt" a Budapesten rendezett kiállításból...


Mai szemmel nézve talán nem szép, de Kuvasz!


 

 

6. Kuvasz fénykép az 1910-es évekből   

Az Állatkert állatállománya az 1866-os megnyitása után jórészt hazai állatokból állt. A képen látható Kuvasz kan ebből az állományból származik - és ritka szép példány! Nagy termet, hatalmas fej, igazi, ma is nagy örömmel látott Kuvaszos szőrzet. A fejforma külön kiemelendő, hiszen mai szemmel is tökéletesnek tűnik. A legszebb azonban a Kuvasz egész megjelenése, az alkati tényezőkön túl a mozdulatában látható élénk, heves őserő! Lenyűgöző ez a Kuvasz!

 

 

"Szívdobogtató" Kuvasz kan a régmúltból. Elképesztő őserő sugárzik róla!

 

 

 

7. Kuvasz fénykép 1919-ből  

Az alábbi felvételen egy, az Állatkert állományához tartozó gyönyörű Kuvasz szuka oroszlánkölyköket (ahogyan a régiek írták: oroszlánykölykeket) szoptat! Ez a Kuvasz szuka kifejezetten szép fejformájú, széles mellkasú, jó erőben levő Kuvasz, öröm ránézni!


Az állatok királyát szoptatja a Kutyák Királya!


 

 

8. Kuvasz fénykép az 1920-as évekből   

Elegáns hölgy egy elegáns Kuvasz szukával pózol. A nyár eleji vedlésen már túlesett szuka nagyon szép alkatú, kitűnő lábállású, a fülei egy kissé nagyok...


Elegáns Kuvasz szuka, elegáns gazdájával...

 

 

 

9. Kuvasz fénykép 1930-ból  

Gyönyörű felvétel gyönyörű Kuvaszokról, Brehm állatvilágot bemutató könyvéhez. Mindkét Kuvasz rendkívül határozott, jó kiállású egyed. A szőrzetük talán egyenesebb a ma megszokottnál, mégis szép! A lábállások nagyon jók, külön kiemelendők a "száraz"  fejtípus és a szép, mandulavágású szemek!

 

Ez a két Kuvasz igazi Kuvaszos figyelemmel tekint a világba - 1930-ban


 

 

10. Kuvasz fénykép az 1950-es évekből

"Tanyasi Kuvasz" őrzi a házat a múlt század közepén. Szép küllemű, arányos, erőteljes, bár alacsony termetű Kuvasz. A számára vélhetően ismeretlen fényképésztől védi a házat, végül már az ajtóhoz húzódott vissza, de azon túl már biztosan nem engedné a fotóst sem!

 

A gyönyörű Kuvasz a küszöbön védi a házat


 

 

11. Kuvasz fénykép 1959-ből

A Kuvasz kanokat szemmel láthatóan nehezebb volt fotózni. Ezt a szép példányt is a nyakörvénél fogva tartják, de megérte a fáradozás! A kan nagyon szép, alkatilag is példaértékű és a fejformája, szőrzete is kitűnő! A legfontosabb mégiscsak az, hogy a felvétel pillanatában és éppen morog!

 

 

A Kuvasz kan száját figyelve jól ltható, hogy a felvétel pillanatában éppen morog... Jó Kuvasz!

 

 

 

12. Kuvasz fénykép 1961-ből

Tanyán élő néni néz nagy szeretettel a Kuvasz szukájára... Szép is a kis szuka, arányos, erőteljes az alkata, jó a lábállása és a szőrzete is - a gazdája szeme fénye!


Nagyon szép Kuvasz szuka, kedves gazdájával


 

 

13. Kuvasz fénykép az 1960-as évekből

Kedves családi idill: Kuvaszkölyök városias környezetben.

 

A fénykép hátulján csak ennyi szerepelt: Micike...

 

 

 

14. Kuvasz fénykép az 1960-as évekből

 

Gyönyörű Kuvasz kan fej az 1960-as évekből. A kan szőrzete kissé egyenes, de a Kuvasz mérete, "kisugárzása" lenyűgöző! A felvétel külön szépsége, hogy amilyen magabiztossággal ez a Kuvasz néz a világba, éppoly szeretettel, büszkeséggel tekint őrá a gazdája!


Szemmel látható szeretetkapcsolat Kuvasz és a gazdája között!