Cart:

0 item(s) - 0,00 Ft
You have no items in your shopping cart.

ÜDVÖZÖLJÜK A KUVASZ KLUBBAN!

A Kuvasz egészsége, szervezeti szilárdsága

A Kuvasz egészséges, szilárd szervezetű fajta.

Az egészség tekintetében nem az aktuális egészségi állapotot, kondíciót tárgyaljuk, hanem a fajtajellegként elvárt, öröklött szervezeti tulajdonságokat. A mozgásra, munkabírásra és az időjárás viszontagságainak tűrésére vonatkozó leírások szintén a fajtához való tartozás megítélésében nyújthatnak támpontot, tehát szintén a fajta meghatározó tényezői! Ezek az elvárások az ereje teljében levő, egészséges Kuvaszra vonatkoznak.

Várható élettartam: 12-15 év (de ismertünk 21 éves Kuvasz szukát is)

Egészségügyi kérdések: A Kuvaszra kifejezetten jellemző betegséget nem ismerünk. Az egészségügyi szűrések a csípőízületi diszplázia és egy szembetegség, a PRA tekintetében terjedtek el. 

Táplálék: az általános kutyaélelmezési szabályoknak megfelelően. A Kuvasz nem eszik annyival többet, mint amit a többi fajtáénál nagyobb testméretéből számolnánk.

Mozgási képességek: a Kuvasz heves, élénk vérmérsékletű fajta, így a mozgásigénye nagy. Ráadásul izmos, magas testű, ezért rendkívül gyors, kifejezetten atletikus jelenség. Leginkább egy erős alkatú sprinterhez lehet hasonlítani. Egy fiatal Kuvasz kan fektéből indulva, 3-4 hatalmas ugrásból könnyedén felgyorsul akár 60 km/h sebességre is. Támadás esetén, 50-60 kg-os testsúlyával bármilyen súlyú ellenfelet messzire taszít a rázúduló Kuvasz! A fogazat munkája pedig csak onnan indul.

Ami szintén lélegzetelállító, az a Kuvasz kitartó futása! A Kuvasz legkedveltebb jármódja az ügetés, amikor a gerince magasságban is szinte alig mozdul, hajlásban, görbületben meg jószerivel semmit. Hosszú lábaival a Kuvasz ebben a rendkívül takarékos, és roppant hatékony jármódban hatalmas távolságok hihetetlenül gyors megtételére képes! Tanya rossz kerítésén vad után szökött 7 hónapos Kuvasz szuka hóban hagyott nyomait követve és a vadászok beszámolói alapján kiderült, hogy a fiatal Kuvasz egy nap alatt a környező falvakat mind bejárta, így mintegy 60 km-es utat tett meg! (a szeles Kuvasz estére - holtfáradtan - magától hazatalált)


Mind a négy láb a levegőben: a Kuvasz ügetésben hatalmas távolságokat képes megtenni meglepően rövid idő alatt


Munkabírás: a mozgásnál tárgyalt rendkívüli képességek bemutatása után egyértelmű, hogy a Kuvasz fizikai terhelhetősége hatalmas. Az idegrendszeri terhelhetőség szintén kiemelkedő mértékű. A Kuvasz az összpontosított őrzőmunkát gyakorlatilag sohasem függeszti fel, mindig figyel. A durva stresszhelyzeteket is kitűnően - az embernél jóval könnyebben és hosszabban - elviseli. Példa erre több beszámoló is, a reggelig visszatartott betörőről, ill. egy esetben egy tréfát kieszelő ismerősről, aki éjjel bemászott a kerítésen, és akiről reggel a gazda parancsolta le a Kuvaszt. A Kuvasz órákon át, lankadatlan figyelemmel tartotta sakkban a betolakodókat. Az ilyen durva stresszhelyzetet csak kiváló idegzetű kutyafajta egyedei tudják ilyen pozitív megoldással lezárni!

Időjárási viszontagságok tűrése: a Kuvasz évezredes szelekciójának alapvető összetevője volt a természetes kiválasztódás. Magyarán: amelyik kutya nem bírta a szélsőséges időjárást, az - többnyire utódot sem hagyva - elpusztult. Ennél szigorúbb és igazságosabb kiválasztódási rendszert nehéz mesterségesen létrehozni! Ennek megfelelően a Kuvasz sokkal többet kibír, mint bármely más kutyafajta. Ezzel a képességével azonban nem szabad visszaélnünk, hiszen az a kutya életminőségét rontaná. Tudjuk, hogy a Kuvasz mire képes a tűrésben, de ezt szánt szándékkal sohasem "teszteljük"! A viszontagságok közül a Kuvasz a nagy hőséget viseli legrosszabbul, de nincs olyan kánikula, amiben az őrzőmunkáját egy pillanatra is felfüggesztené! Nagy melegben nekünk kell a Kuvasz számára megfelelő helyet, hűs pincelejáratot, sűrű árnyékos pihenő területet biztosítanunk! A szélsőséges időjárás elviselésében a Kuvasz nagy segítségére van az épp ideális méretű, és minőségű szőrzet. Nagy esőkben a bunda átázik, leoldja az enyhén szíros szőrszálakról a piszkot, amit a kutya rázás útján a vízzel együtt eltávolít. Az eső után kisütő napon aztán finom illatú, fénylő fehérre szárítkozik a Kuvasz!

Összegzés

Amint az a fentiekből is jól látható, eleink a természet erejének befogásával felbecsülhetetlen értéket hoztak létre a Kuvasz képében. Ezt a csodálatos tulajdonságegyüttest a mi feladatunk megtartani, ápolni és amiben lehet, továbbfejleszteni!