Cart:

0 item(s) - 0,00 Ft
You have no items in your shopping cart.

ÜDVÖZÖLJÜK A KUVASZ KLUBBAN!

A Kuvasz szőrzete

A Kuvasz szőrzete különleges éke a legősibb Magyar kutyafajtánknak.

 

Rétegezettsége:

Két rétegét különböztetjük meg. Az alsó réteg sűrű, vékony, rövidebb, "piheszőrzet", ami kitűnő hőszigetelést és mechanikai védelmet biztosít. A felszőr 5-10 cm hosszú is lehet, ritkább, erősebb szálakból áll.

 

A szőrszálak bevonata:

A szálakon nagyon vékony zsíros bevonat alakul ki, ami a vízlepergető hatása mellet kitűnő védelmet biztosít a töredezettség ellen, és a piszok távoltartásának is hatékony eszköze. Az esővíz szépen leoldja a zsíros szálakra lerakódott piszkot, amit aztán a Kuvasz erőteljes mozdulattal a vízzel együtt leráz. A napon megszáradó Kuvasz bundája később könnyű, szellős, és finom "napillatú" lesz!


Mintázat:

A Kuvasz törzsén és a combjai felső részén a szőrzet egészen különleges, egyedenként változó hullámokat, forgókat, örvényeket vet. A lábakon a szőr rövid, 1-3 cm-es, az ún. "zászló" nem megengedett. 

A kanoknak kifejezett nyaksörényük van, ennek hasznossága az ellenfél nyakra irányuló harapásai esetén válik nyilvánvalóvá.

  

Mint az ujjlenyomat: minden Kuvasz bundája más mintázatú.


Szín:

Fehér, de a hófehérnél kissé törtebb árnyalatú. Az elefántcsont szín inkább a kanoknál, nekik is a fül körül elfogadott.

 

A szőrzet gondozása:

A Kuvasz szőre gondozásmentes! Vedléskor - a tavasz végefelé - kézzel való simítás közben a leváló tincseket le lehet szedni. Erővel tépdesni, a szőrt kihúzni nem kell! Az idősödő kanok vedlése kevésbé kifejezett.

Az alábbi képre kattintva egy videót nézhetünk meg a Kuvaszról, aki szőrápolás közben is ugat! A Kuvasz szőrzetének ápolása mindösszesen ennyi: vedléskor kézzel, simítás közben leszedni a felesleget. ... és érezni a kezünk alatt a Kuvasz hatalmas mellkasának zengését ugatás közben... Íme a videó:

 
 
 

 A Kuvasz a természet gyermeke