Cart:

0 item(s) - 0,00 Ft
You have no items in your shopping cart.

ÜDVÖZÖLJÜK A KUVASZ KLUBBAN!

Miért fehér a Kuvasz?

Szembeötlő jellegzetesség, ami a Kuvasz egyik fő jellemzőjévé, megkülönböztető küllemi tulajdonságává, "védjegyévé" vált: az egyöntetű, ragyogó fehér (néhol kissé elefántcsontszínbe hajló, a kanok fülénél esetenként enyhén sárgás) szőrzet.

Az elmúlt sok száz évben több magyarázat is született a Kuvasz fehérségére vonatkozóan, amelyek egyetlen dologban vélekednek hasonlóan: a fehér szín semmiképpen sem a véletlen műve, ami csak a múltat túlzottan tisztelő utókor miatt maradt fenn. A fehér színnek a nyári nap hőjének nyilvánvaló taszító hatásán túlmenően, az őrzőmunkával kapcsolatban is volt és van feladata!

Feltételezések szerint a régi korokban a Kuvasz is létezett többféle színárnyalatban (mint ahogyan a többi őrző kutyafajták jelentős része sem fehér). A XVIII-XIX. századból még találunk utalásokat sárgás, és "vörheny" árnyalatokról is, sőt, az ordas (szürkés) szín is előfordulhatott a fajtában. Ezek akkoriban már csak ritka kivételnek számítottak, viszont jó bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy több ezer évvel ezelőtt még több színben léteztek a Kuvaszok, de a természet és az ember munkája végül csak a fehér színt tartotta meg.

A fehér szín tehát nem a véletlen műve, ez egy szelekciós eredmény, különleges értéke a Kuvasz fajtának! A kérdés azonban továbbra is az, hogy miért a fehér szín volt adaptív, miért ez győzte le a többi színt? Mi az ok?

Korábban több elmélet született erről, ezek közül kettőt mutatunk be.

• Az egyik magyarázat szerint a főként nyájakat őrző Kuvasz világos színével beleolvadt a nyáj egységes megjelenésébe, így támadás esetén meg tudta lepni a ragadozókat. Továbbá a ragadozók nem tudhatták, hogy az őrzőkutya a nyáj melyik részén tartózkodik, ezért a nyáj egyik pontján sem mertek - vagy kevésbé mertek - támadást kezdeményezni.

Úgy véljük, hogy ez a magyarázat téves. Egyrészt a Kuvasz nemcsak világos színű jószágokat őrzött (sőt, pl. az ősi magyar juh, a racka is létezik fekete színben), ez már önmagában is alapos cáfolat. Másrészt ha az őrzőkutya nem látszódik a nyáj körül, az a ragadozók számára "terített asztalt" jelent. Ezért a Kuvaszok mindig körülveszik a jószágcsoportot, vagy az őrizetükre bízott területet, objektumot, így esetlegesen fehér színű jószág mellett is láthatók. A "beolvadás" elmélete tehát nem helytálló.

• A másik elmélet már több hívet szerzett magának. Eszerint a fehér szín a sötétben segítette a gazdát a Kuvasz és a támadó ragadozók megkülönböztetésében. Ezen magyarázat mögött az a "romantikus életkép" áll, amikor a gazda, vagy a pásztor fokossal a kezében saját maga is beáll a Kuvaszok és pl. a farkasok közötti küzdelembe. A jórészt sötétben támadó ragadozókat a gazda üti, a fehér színű Kuvaszt pedig segíti a harcban.

Nos, aki ment már ki a Kuvaszai közé éjszaka, hajnali derengésben, vagy akár a telihold fényénél, az jól tudja, hogy egy sötét színű tárgyat (és főleg a ragadozókat, amiknek a színe évmilliók óta a rejtőzködésre szelektálódik) emberi szemmel (tehát nem tükröző retinával, amivel a farkasok és a kutyák is rendelkeznek) rendkívül nehéz akárcsak észrevenni is, a még sötétben is feltűnő színű Kuvaszok mellé vaktában történő ütés pedig nyilvánvalóan értelmetlen. További nehezítő tényező a harcoló Kuvaszok és a ragadozók döbbenetes gyorsasága. A harcban pörgő, forgó, hol alul, hol felül levő ragadozót főleg sötétben képtelenség lenne komoly erővel megütni úgy, hogy közben a Kuvasznak biztosan ne ártsunk. Tehát "a küzdelemben való megkülönböztetés" elméletét is el kell vetnünk.


A Kuvasz tündöklő, fehér színe nem a véletlen műve!

 

• A mi kiindulási pontunk az, hogy elődeink a Kuvasszal egy komplex őrző- és elriasztó rendszert hoztak létre. Tudjuk, hogy a ragadozók egy Kuvaszfalkával szemben amennyire csak lehetséges, elkerülik a harcot. Lehet, hogy több sérülést szenvednének a Kuvaszok, mint pl. az őket támadó hasonló méretű farkasfalka, de a farkasok között is sok lenne a súlyos sérült, aminek a vadonban néhány napon belüli biztos pusztulás a vége. Ezért kerülte az összes ragadozó az összecsapást a Kuvasszal.

Elődeink ravaszak voltak a fehér szín kiválasztásakor, hiszen tudták, hogy jobb minél hamarabb jelezni a ragadozóknak és az emberi ellenségnek is, hogy az adott területet kemény őrzőkutyák, Kuvaszok védik. A fehér színű Kuvasz a természet zöldes, barnás és éjjel fekete árnyalataiból az összes szín közül a legjobban emelkedik ki. A Kuvaszt nyílt terepeken (pl. tanyák kerítésénél - és az ősi magyar sztyeppék hatalmas, nyílt dombságain) akár 1 km-ről is jól lehet látni, míg ugyanilyen távolságból egy pl. barna színű kutya szinte észrevehetetlen. A nem eléggé feltűnő színű őrzőkutya mellett a ragadozót túl közel engednénk magunkhoz, a későn észrevett őrzőkutyával pedig mi magunk kényszerítenénk bele a ragadozót a támadásba. Tehát ezért, az éjjel-nappal kiváló elriasztó eredményt biztosító hatásért van kiemelt jelentősége a fehér színnek! A Kuvasz fajta kialakulásának kezdetén az elődeink ezért hagytak meg mindig világosabb színű Kuvaszokat a munkára, és abban is biztosak lehetünk, hogy a vélhetően kevesebb végzetes küzdelembe belefutó egyre világosabb színű Kuvaszokat ily módon a természetes szelekció is előnyben részesítette.

A fehér szín "elriasztó hatásának elmélete" a mai napig kiválóan működik. Felemelő látvány, ahogyan a Kuvaszaink a ház őrzése közben időnként felemelt farokkal, büszke, fenséges tartással végigvonulnak a kerítés teljes hosszán. Ők tudják, érzik, ösztönükben hordozzák, hogy a felesleges konfrontációt kerülni kell, az ellenséget a lehető legkorábban kell megállítani!

A Kuvasz fehér színe tehát a teljes védelmi rendszer egy nagyon fontos eleme, a rendszer legelsőként észrevehető, az elriasztást szolgáló tagja.


(Vajó Z. 2017. május)