Cart:

0 item(s) - 0,00 Ft
You have no items in your shopping cart.

ÜDVÖZÖLJÜK A KUVASZ KLUBBAN!

0-2. hónap, a kölyökvásárlás

A 0. hónap előtt:

Egy kutya vásárlása előtt elsőként a fajta kiválasztásáról kell döntést hoznunk. Ez nehéz dolog is lehet, mert alapos önismeretet igényel. Általánosságban elmondható, hogy a "Kuvasz mellé" olyan ember való, aki "a sarkára tud állni", ha kell. Aki tehát határozottan ki tud állni az igazáért bármilyen helyzetben, nyugodtan gondolkozhat kuvaszban. Aki viszont bármit megtesz, bármibe beleegyezik csak azért, hogy egy nyílt konfliktushelyzetet elkerüljön, vagy túlzottan visszahúzódónak érzi magát, az inkább másik fajtát válasszon. Tudni kell, hogy a kuvasz fajtán belül is vannak keményebb és szelídebb (de kitűnően őrző) egyedek, vérvonalak. Tehát átlagosnak mondható határozottsággal bárki találhat magának megfelelő kuvaszt. Világosan kell látni, hogy a kuvasz nagyon erősen kötődik az ember jelenlétéhez. A Kuvasz nem egy őrző gép, amit bárhol lerakva és magára hagyva ellátja a feladatát. A legkeményebb kuvasz kanok számára is elemi fontosságú az emberi kapocs, az embernek adott és tőle kapott szeretet.


 

Fontos, hogy a kuvasz fizikai tartásához megfelelő körülményekkel rendelkezzünk. A Kuvasz kifejezetten nagytestű, mozgásigényes fajta. A tartásához már megfelelő az átlagos családi házas övezetekben található kert és udvar mérete, de természetesen minél nagyobb a terület, annál jobb. Megkötésről, állandó szűk helyen tartásról természetesen szó sem lehet egy kuvasz esetében!

A Kuvasz az általános kutyaélelmezési szabályoknak megfelelően táplálható, felnőttkorában azonban nem eszik annyival többet, mint amit a nagyobb testméretéből számolnánk.

A Kuvaszunk kiválasztása:

A Kuvasz és a gazdi közös élete a kölyökvásárlás előtti körültekintő tájékozódással indul. Általános tanács, hogy lehetőleg törzskönyves kuvaszt keressünk. A törzskönyves állomány tenyésztése ellenőrzött körülmények között folyik (a legjobb kontroll a tenyésztők egymás közötti versengése), a mendemondák ellenére a betegségek előfordulási esélye biztosan kisebb a törzskönyvesek között. Lehetőség szerint minél több tenyészetet nézzünk meg! Lehetőleg már a kölyök tervezett elhozatala előtt néhány hónappal kezdjük el a kölyökkereső túráinkat! Sok tenyészet hirdeti magát az interneten is. A tenyésztők persze szívesen fogadják a komoly érdeklődést, főleg, ha nem mindjárt az árra kérdezünk rá. 10-20 eFt különbség (egyszeri "beruházás"!) ne legyen akadálya a körültekintő, alapos kiválasztásnak.


Az asztal alól figyel a gyönyörű kiskuvasz...


Egészség:

A Kuvasz szilárd, egészséges szervezetű fajta. A többi fajtáknál felbukkanó betegségek közül a csípőízületi dysplasia és egy örökletes szembetegség, a PRA vonatkozásában terjedt el az egészségügyi szűrés lehetősége. A tenyésztőtől kérjük számon a szülők szűrési eredményeit!

Vérmérséklet:

Fontos, hogy a kiskuvasz szüleit is megnézhessük. Lássuk őket a kerítésnél végzett munka közben, és a kerítésen belül a gazda (és családtagjai) melletti viselkedésüket is. A többi tenyésztő megkérdezése mellett ez az egyetlen információforrás a leendő kuvaszunk vérmérsékletének kiderítésére. Vannak a család felé szelídebb, de kitűnően őrző vérvonalak, és vannak kifejezetten kemény, nagy határozottságot, őrzőkutyás tapasztalatot igénylő kuvaszos vérvonalak is. A szukák általában kedveskedőbbek a családtagok felé, a kanok keményebbek, valamivel jobban tűrik (és időnként igénylik is) a magányt. Kezdő kuvaszosként szelídebb, visszafogottabb vérvonalból válasszunk, lehetőleg szukát. Az alomból is eszerint válasszunk, lehet, hogy kezdőként a legnagyobb kan a szimpatikus, vagy egy szemtelenebb szuka, mégis jobb, ha a csendesebben meghúzódó kisebb méretű szukát választjuk (kamaszkorában ő is épp elég szeles és makrancos lesz…). Hasznos, ha a már 4 hetes kora körül kiválasztott kölyköt még 1-2 alkalommal meglátogatjuk. Csak vegyük a kezünkbe, nézzünk a szemébe, simogassuk meg és hagyjuk tovább rendetlenkedni az alomtársaival.

Hazahozatal:

A kuvaszt 8 hetes korában hozzuk el a tenyésztőtől. Nem előbb! A tenyésztők időnként biztosra akarnak menni, ezért siettetik a kölyök elhozatalát, de a betöltött 7. hetes kora előtt semmiképpen se hozzunk el kölyköt. Az első 7-8 hét az alom és főleg az anyaállat fizikai és érzelmi közelségével teljen! Ebben az időszakban alapozódik meg a felnőttkori magabiztosság, érzelmi stabilitás legnagyobb része (sok indokolatlan kutyatámadás mögött a kutya saját félelme, labilitása áll). Ezért fontos a tenyésztő felelőssége is, hogy csak vélhetően jó anyaként viselkedő szukát vonjon be a tenyésztésbe. Átadáskor a tenyésztőtől elvárható a bőr alá ültetett azonosító chip, a féreghajtás és az összes aktuális oltás megléte. A kölyök átadásakor megkapjuk a törzskönyvet (benne a szülők, nagyszülők stb. adataival) és az állatorvosi egészségügyi könyvet az oltások, kezelések nyilvántartására. Ha már letisztáztuk a tenyésztővel az elhozatal napját, felkészülünk a kuvaszkölyök fogadására. Fontos, hogy legalább 2 napot tegyünk szabaddá az elhozott kölyök érkezésekor! Jó, ha már kész a megfelelően épített kutyaház, de egyelőre bent az előszobában (szobában, garázsban stb.) is legyen olyan helye, ahol velünk együtt töltheti az első 2-3 nap jórészét.

Ha eljött a "nagy nap", végre hazahoztuk a kis kölyköt, lapozzunk a következő időszak teendőihez!