Cart:

0 item(s) - 0,00 Ft
You have no items in your shopping cart.

ÜDVÖZÖLJÜK A KUVASZ KLUBBAN!

V. A jövő

Miért van jövője a Kuvasznak?


Soroljuk:

1. Kiváló alkalmazkodóképesség:

A Kuvasz kiválóan alkalmazkodott a modern kor minden – sokszor számunkra is éppen csak eltűrt – „vívmányához”, az autózáshoz, a megnövekedett népsűrűséghez, a városok zajához stb.

2. Pótolhatatlan őrzőmunka:

A Kuvasz munkája, jelenléte máig valós alternatíva nélkül áll! A kamerák, riasztórendszerek nagy hátránya egy Kuvasszal szemben, hogy csak detektálnak, rögzítik az eseményt, és csak utólagos, „esemény utáni” megoldást kínálnak. Hiába az értékes riasztórendszer, vagy a 10 perc után kiérkező védelmi szolgálat, ha beugrott valaki a kapun, fellökte a nagymamát és elvette a pénztárcáját! Ez egy Kuvasz jelenlétében szóba sem jöhet!

3. Öröklött őrzési képesség:

A Kuvasznak nem kell tanulnia az őrzőmunkát, ő a veleszületett képességeit bontja ki már kölyökkorától kezdődően. Sok őrző fajta egyedei hevesen ugatnak a kerítés mögött, de közülük - meglepő módon - a legtöbb elsomfordál, mihelyt az ember a kerítésen belülre lép. A Kuvasz sok teszten bizonyította már, hogy nemcsak a kerítésnél "nagylegény", de a területén belül is magabiztosan támadja a betolakodót. Nem csupán tanult helyzetekre reagál, "ismétli a leckét", amit egy kutyaiskolában tanult, hanem az őrzési tevékenység lényegét látja át, ebből fakad minden mozdulata.

4. Ragaszkodás az ősi, természetes múlthoz:

A Kuvasz az ősi Természet egyik képviselője! A mai ember erősen mesterséges környezetében fulladozva egyre inkább fordul az ősi, egészséges, természetes megoldások felé. Az állatvédelmi előírások szigorodása is mutatja, hogy a városi ember számára is értékesebbé kezd válni a természet. Az előttünk álló Kuvaszunk több ezer éves múltat képvisel, a legtisztább ősi értékrendet hordozza magában!

5. Ragaszkodás a legmélyebb lelki tartalmakhoz:

A Kuvasz csodálatos szeretetet, a legősibb, legmélyebb lelki kötődést mutatja a gazdája és annak családja felé. Ez a kapcsolat szavakkal leírhatatlan.

6. A Kuvasz szép!

A Kuvasz hatalmas, gyönyörű, fenséges, rendkívül erőteljes, mégis pompázatosan elegáns megjelenésű kutyafajta! A Magyarországtól teljesen független észak-amerikai internetes portálok évről-évre beválasztják az arrafelé kevéssé ismert Kuvaszt „a 10 legszebb kutyafajta” listájára – kb. 400 kutyafajta közül! Akinek a kertjében, udvarán Kuvasz hever, az biztos lehet benne, hogy az utcáról nem a mégoly értékes autóját fogják megnézni, hanem a Kuvaszt!

7. A Kuvasz nagyon „életrevaló fajta”

A Kuvasz esetében a dominancia kérdése nagyon erős, központi jelentőséggel bíró tényező. De ez nem kizárólag a Kuvasz egyedekre érthető, hanem a Kuvaszra, mint fajtára is! Mik a domináns egyedek jellemzői?

I. Heves temperamentum.

II. Nagy testi erő.

III. Hatalmas, de nem túlzottan nagy testméret.

IV. Kiváló harci képességek.

V. Rendkívüli intelligencia.

Ha egy gondolatkísérlet erejéig a kutyafajtákra, mint „falkára” tekintünk, és ott a falkavezért keressük, joggal merülhet fel bennünk legelsőként a Kuvasz! Valóban, amennyiben egy kóbor kutyafalkában Kuvasz is van, szinte mindig a Kuvasz lesz a falkavezér! A kutyák nagy családján, "falkáján" belül a Kuvasz tehát bátran nevezhető a leginkább életrevalóbb fajtának!


A fentiek alapján a Kuvasz történetét áttekintve biztosan állíthatjuk, hogy a Kuvasz több ezer éves múltját még sok ezer éves, dicsőséges jövő követi!

(2016. Vajó Z.)


Kuvasz a vonaton: jobban szeretne a mezőkön futkározni, de amit mi elfogadunk, ahhoz ő is alkalmazkodik!